Н.О. Арестова, И.О. Рябчун
Н.Г. Рябущенко |
N.O. Arestova, I.O. Ryabchun
N.G. Ryabushchenko |
Всероссийский научно- исследовательский институт виноградарства и виноделия им. Я.И. Потапенко – филиал Федерального государственного бюджетного научного учреждения Федеральный Ростовский аграрный научный центр, г. Новочеркасск, РФ e-mail: ruswiner@mail.ru
|
All-Russian Research Ya.I. Potapenko Institute for Viticulture and Winemaking – branch ofthe Federal State Budget Scientific Institution «Federal Rostov
Agricultural Research Center», Novocherkassk, Russia, e-mail: ruswiner@mail.ru |
Аннотация. Приводятся сведения о распространенности и вредоносности оидиума на виноградных растениях различных сортов в условиях Донской ампелографической коллекции. Установлено, что соответствующие метеорологические условия 2019, 2020 гг.: умеренная температура воздуха и повышенная влажность в весенние месяцы, а также в июле, наличие очагов инфекции на ампелоколлекции способствовали эпифитотийному развитию оидиума. Первые признаки патогенна были выявлены в фазах конца цветения- начале роста ягод. В течение вегетации 2019 г, несмотря на проведение защитных обработок от оидиума, степень поражения патогенном, превышающая 3,5 балла, наблюдалась у 88% исследуемых сортов, в 2020 г- у 20% сортов. Наименьшая степень поражения оидиумом (до 1,5 баллов) в 2020 г была отмечена у сортов Тавроси, Кумшацкий белый, Кумшацкий черный. | Summary. Information on the prevalence and harmfulness of oidium on grapevine plants of various varieties in the conditions of the Don ampelographic collection is presented. It was found that the corresponding meteorological conditions in 2019, 2020: moderate air temperature and high humidity in the spring months, as well as in July, the presence of foci of infection on the ampelocollection contributed to the epiphytotic development of oidium. The first signs of the pathogen were detected at the end of flowering — beginning of berry growth. During the growing season, despite the protective treatments against powdery mildew, the degree of pathogenic lesion exceeding 3.5 points was observed in 2019 in 88% of the studied varieties, in 2020 — in 20% of the varieties. The smallest degree of mildew infection (up to 1.5 points) in 2020 was noted in the varieties Tavrosi, Kumshatskiy beliy, Kumshatskiy cherniy.
|
Ключевые слова: виноград, оидиум, метеорологические условия, степень поражения, устойчивость. | Keywords: grapevine, powdery mildew, meteorological conditions, degree of damage, resistance. |