Красохина С.И. Сашенька – новый столовый сорт для государственного сортоиспытания

УДК 634.8:631.527

САШЕНЬКА – НОВЫЙ СТОЛОВЫЙ СОРТ

ДЛЯ ГОСУДАРСТВЕННОГО СОРТОИСПЫТАНИЯ

 

SASHENKA — NEW TABLE GRAPE VARIETY

FOR STATE COMMISSION OF THE RUSSIAN FEDERATION

FOR SELECTION

С.И. Красохина

 

ФГБНУ «Всероссийский

научно-исследовательский институт

виноградарства и виноделия

имени Я.И. Потапенко»,

г. Новочеркасск, Россия,

E-mail: ruswine@yandex.ru

S.I. Krasokhina

 

FSBSI. «Ya.I. Potapenko All-Russian

Research Institute for Viticulture &

Winemaking»

Novocherkassk, Russia,  

E-mail ruswine@yandex.ru

Аннотация. Основными методами в селекции растений остаются отбор и гибридизация. В задачи современной селекции винограда входит создание новых и совершенствование известных сортов; повышение продуктивности сортов; повышение потребительских качеств урожая; снижение пестицидной нагрузки. Одним из основных направлений в работе ФГБНУ ВНИИВиВ имени Я.И. Потапенко является совершенствование сортимента винограда Российской Федерации, которое решается путем выведения новых сортов винограда методом межвидовой гибридизации, клоновой селекции основных распространенных, стародавних сортов, интродукции новых сортов и клонов из стран ближнего и дальнего зарубежья. В статье представлены агробиологические и хозяйственно-ценные показатели нового столового сорта винограда Сашенька селекции ФГБНУ ВНИИВиВ, переданного в Государственное сортоиспытание РФ в 2016 году. Сорт Сашенька по основным показателям превышает показатели контрольного районированного сорта Восторг. Является перспективным для возделывания в неукрывной культуре в южных, и в укрывной культуре – в северных виноградарских регионах России, представляет большой интерес для садово-огородного возделывания. Сорт обладает высокой устойчивостью к морозу, милдью, имеет стабильную урожайность и товарность. Недостатком сорта является функционально женский тип цветка. Summary. Selection and hybridization are the main methods in the breeding of plants. The tasks of modern grape breeding include: the creation of new cultivars and improvement of old varieties with economic-useful signs; increasing the productivity of varieties; improving consumer quality of products; reduction in pesticide load. One of the main directions in the work of Ya.I. Potapenko All-Russian Research Institute for Viticulture and Winemaking is improving the assortment of grapes in the Russian Federation, which can be solved by breeding new grape varieties by the method of interspecific hybridization, clonal selection of main common spread and old varieties and the introduction of new varieties and clones from the countries of near and far abroad. This paper presents agrobiological indicators of a new table grapes variety — Sashenka breaded by Ya.I. Potapenko All-Russian Research Institute of Viticulture and Winemaking. This grape variety was submitted to further testing to the State Commission of the Russian Federation for Selection in 2016. Grade Sashenka in terms of key indicators exceeds the values of the control rag-tagged variety Vostorg. It is promising for cultivation in the non-covering culture in the southern regions, and in the cover culture – in the northern wine-growing regions of Russia. It has a great interest for horticultural cultivation. The variety has a high resistance to frost, mildew, has a stable yield and marketability. The disadvantage of the variety is the functionally female type of flower.
Ключевые слова: сорт, признак, урожайность, сортоизучение, устойчивость к болезням, устойчивость к морозу. Keywords: variety, trait, yield capacity, study of varieties, disease resistance, frost resistance.

Красохина С.И. Сашенька – новый столовый сорт для государственного сортоиспытания