УДК 663.2/.3
ПРИГОТОВЛЕНИЕ ВИН ТИПА ПОРТВЕЙН ИЗ НОВОГОПЕРСПЕКТИВНОГО СОРТА ВИНОГРАДА СТАНИЧНЫЙ
MAKING WINES SUCH AS PORT WINE FROM A NEW PERSPECTIVE GRADE OF GRAPES STANICHNYI
Е.Н. Калмыкова, Н.Н. Калмыкова, Т.В. Гапонова
ФГБНУ Всероссийский научно-исследовательский институт виноградарства и виноделия имени Я.И. Потапенко, г. Новочеркасск, Россия, e-mail: ruswine@yandex.ru
Аннотация. Изучена возможность использования нового сорта винограда Станичный для приготовления вин типа портвейна. Показано влияние некоторых способов обработки мезги и обогащение виноматериалов экстрактами дуба на качество вин данного типа. Ключевые слова: сорт, виноград, мезга, вино, портвейн. |
E.N. Kalmykova, N.N. Kalmykova, T.V. Gaponova
All-Russian Research Ya.I. Potapenko Institute for Viticulture and Winemaking, Novocherkassk, Russia, e-mail: ruswine@yandex.ru
Summary. The possibility of using new grape variety Stanichnyj for the preparation of port wine was studied. We revealed the effect of some methods of pulp processing and enrichment of wine products with extracts of oak on the quality of wines of this type Keywords: variety, grapes, pulp, wine, port wine |