Е.Г. Пята, Е.Т. Ильницкая, А.В. Прах, О.Н. Шелудько |
E.G. Pyata, E.T. Ilnitskaya, A.V. Prakh. O.N. Shelud’ko |
Федеральное государственное бюджетное научное учреждение «Северо-Кавказский федеральный научный центр садоводства, виноградарства, виноделия, Краснодар, Россия, kubansad@kubannet.ru |
Federal State Scientific Budget Institution «North-Caucasian Federal Scientific Center of Horticulture, Viticulture, Winemaking», Krasnodar, Russia, kubansad@kubannet.ru |
Аннотация. Представлены результаты изучения элитной формы винограда селекции ФГБНУ СКФНЦСВВ технического направления использования – Тана 19. Данная форма винограда для производства конкурентоспособной винодельческой продукции получена путём скрещивания сортов Зала дёндь × Бейсуг. Урожай винограда элитной формы Тана 19 используется для производства высококачественных белых тихих и игристых вин. Игристые вина из винограда селекционной формы отличаются светло-соломенным цветом, развитым, тонким ароматом с фруктовыми оттенками и полным, округлым, мягкий вкусом без тонов окисленности, с хорошо развитыми пенистыми и игристыми свойствами (дегустационная оценка – 8,2 балла). Результаты исследований свидетельствуют о перспективности элитной формы Тана 19 для производства высококачественной винодельческой продукции, расширения сырьевой базы и сортимента местных сортов отечественной селекции. |
Summary. The results of study of the elite grapevine form Tana 19 of FSBSO NCFCSCVV selection technical direction of use are presented. The main economically valuable characteristics of the elite form of grapes of the technical direction of breeding of the FSBSO -Tana 19 are presented. This form of grapevines for the production of competitive wine products was obtained by crossing the varieties Zala dyond’ × Bejsug. The vintage of the elite form of Tana 19 is used for the production of high-quality white quiet and sparkling wines. Sparkling wines from grapes of the selection form are distinguished by a light straw color, a developed, subtle aroma with fruit shades and a full, rounded, soft taste without tones of oxidation, with well-developed foamy and sparkling properties (tasting score-8,2 points). The research results indicate the prospects of the elite form of Tana 19 for the production of high-quality wine products, the expansion of the raw material base and the assortment of local varieties of domestic selection. |
Ключевые слова: Виноград, элитная форма, вина, игристые вина, селекция винограда. |
Keywords: grapevine, elite form, wines, sparkling wines, grapevine selection. |