Е.Н. Калмыкова, Н.Н. Калмыкова, Т.В. Гапонова | E.N. Kalmykova, N.N. Kalmykova, T.V. Gaponova |
Всероссийский научно-исследовательский институт виноградарства и виноделия имени Я.И. Потапенко − филиал Федерального государственного бюджетного научного учреждения «Федеральный Ростовский аграрный научный центр», Новочеркасск, Россия,
e-mail: ruswine@yandex.ru |
All-Russian Research Institute of Viticulture and Winemaking named after Ya.I. Potapenko − Branch of the Federal State Budgetary Scientific Institution «Federal Rostov Agrarian Scientific Center», Novocherkassk, Russia,
e-mail: ruswine@yandex.ru |
Аннотация. Изучено влияние нагрузки кустов побегами на качественный и количественный состав органических кислот сусел и вин, приготовленных из сорта винограда Первенец Магарача. Исследование влияния агротехнических мероприятий проводили на сусле и виноматериалах, по следующим вариантам опыта: нагрузка 30 побегов/куст; 35 побегов/куст; 40 побегов/куст; 45 побегов/куст. выявлено, что состав органических кислот в винограде и вине в большей степени зависит от сортовых особенностей винограда и условий года урожая, при этом четкой зависимости состава органических кислот от нагрузки кустов побегами для сорта Первенец Магарача в результате данных исследований установить не удалось. | Summary. The influence of shoots load on the qualitative and quantitative composition of organic acids of musts and wines made from Pervenets Magaracha grapes was studied. The research of influence of agrotechnical measures was carried out on must and wine materials, on the following variants of experiment: load of 30 shoots / shrub; 35 shoots / shrub; 40 shoots / shrub; 45 shoots/shrub. It was revealed that the composition of organic acids in grapes and wine to a greater extent depends on the varietal features of grapes and conditions of the year of harvest, while a clear dependence of the composition of organic acids on the load of bushes with shoots for the variety Pervenets Magaracha as a result of these studies could not be established. |
Ключевые слова: сорт винограда, сусло, вино, органические кислоты, агротехнические приемы. | Keywords: grapevine variety, must, wine, organic acids, agrotechnical practices. |
DOI: 10.32904/2712-8245-2023-25-132-136 |